I ve 21. století má při navazování romantických vztahů stále každé pohlaví svoji specifickou roli. Na muži je, aby si vyhlédl ženu a udělal první krok. Od ženy se pak očekává, že si mezi nápadníky vybere toho, který nejlépe splňuje její očekávání, a ostatní odmítne.

Vystavovat se odmítnutí nebo odmítat? Těžko říci, co je těžší. Z dlouhodobého hlediska je ale hlavní, jestli skončíme s partnerem nebo partnerkou, kteří odpovídají našim představám. Je v tomto směru výhodnější mužská nebo ženská strategie?

Představme si typický skautský oddíl — čtyři skauti, čtyři skautky a celé je to jedna velká randírna. Skautské city jsou přehledně shrnuté v tabulkách níže. Lukáš je zamilovaný do Petry a líbí se mu i Staňka, o něco menší zájem má o Denisu a nejmenší o Olgu. Taková Staňka zase nemůže nechat oči na Markovi, o trochu méně jí imponuje Lukáš, ještě méně Matouš a nejméně Jan.

Kdo se líbí klukům

  1. 2. 3. 4.
Marek Petra
Denisa
Olga
Staňka
Lukáš Petra
Staňka Denisa
Olga
Matouš Staňka Olga
Petra
Denisa
Jan Olga
Staňka Petra
Denisa

Kdo se líbí holkám

  1. 2. 3. 4.
Staňka
Marek
Lukáš
Matouš
Jan
Olga
Marek Matouš Lukáš Jan
Denisa
Marek Lukáš Jan Matouš
Petra
Matouš Jan Lukáš Marek

Skautští hoši jdou přímo na věc a každý z nich hned na první oddílové schůzce pozve do kina skautku, která se mu nejvíce líbí: Marek a Lukáš Petru, Matouš Staňku a Jan Olgu. Staňka a Olga si řeknou, proč to nezkusit, a pozvání přijmou. Petra se rozhodne jít na rande s Lukášem a Markovi dá košem. Na další schůzce o týden později hoši zopakují svá pozvání, jen Marek pochopí, že u Petry nemá šanci a zkusí pozvat Denisu, která se mu líbí jen o trochu méně. Denisa, které se Marek líbí a která navíc předchozí týden zůstala na ocet, moc ráda souhlasí.

Ukáže se, že utvořené páry (vyznačené modře) jsou překvapivě stabilní. Ne každý je se svým ideálním partnerem nebo partnerkou, ale v oddílu nejsou žádný skaut a skautka, kteří by spolu zatím nechodili a oba přitom raději byli spolu než se svými současnými partnery. Vztahy tedy vydrží, utvořené páry se za několik let vezmou a mají spolu vlčata a světlušky.

Zdá se, že hlavně kluci to vyhráli na celé čáře. Tři z nich jsou se svojí ideální partnerkou a čtvrtý je se skautkou, která se mu líbila druhá nejvíce. Zato z děvčat jen Denisa si nemůže stěžovat, zatímco ostatní skončily s hochy, kteří se jim líbili spíše méně.

Teď si představme, že se skautky v našem oddílu nedají svazovat společenskými konvencemi a převezmou iniciativu.

Marek neví, kam se dívat dříve — motají se kolem Staňka, Olga i Denisa. Když se vzpamatuje, vyrazí si s Denisou a ostatní dvě holky ostrouhají. Petra si vyrazí na rande s Matoušem. Další týden Staňka a Olga pustí z hlavy Marka a raději pozvou na rande Lukáše a Matouše. Ti jsou oba pro, a Matouš dokonce kvůli Olze dá kopačky Petře. Denisa zůstane s Markem. Ve třetím týdnu už většina párů vydrží, jen Petra si řekne, že když Matouš neví, co je dobré, dá šanci Janovi. Vzniklé dvojice (vyznačené žlutě) už pak opět zůstanou spolu a o několik let později začne přicházet na svět nová generace vlčat a světlušek.

Jedna věc se ale změnila. Všechny dívky teď mají vedle sebe jednoho ze svých dvou preferovaných hochů a naopak žádný z hochů už není se svou ideální partnerkou. Děvčatům se zjevně iniciativa vyplatila. Je to náhoda?

Není. Ze všech možných spárování skautů se skautkami, která jsou dlouhodobě udržitelná, tedy kde žádný skaut a skautka nechtějí oba být raději spolu než se svými současnými partnery, je pro skautky úplně nejhorší právě to, kde pasivně čekají, který kluk je pozve ven. Naopak v žádném udržitelném spárování nemohou dopadnout lépe, než když si budou samy vybírat, kterého skauta zkusí vytáhnout k rybníku.

True story. Existuje na to dokonce matematický důkaz. Nevěříte? V tom případě doporučuji přečíst si odůvodnění letošní Nobelovy ceny za ekonomii.

*********

Možná se vám zdá, že skautské randění není zrovna ekonomické téma. Na to mám dvojí odpověď. Zaprvé, popsaný mechanismus párování, kdy jedna strana předkládá v pořadí svých preferencí nabídky a druhá strana si z nabídek vybírá vždy tu nejlepší, se netýká jen skautských kluboven. V Americe a jinde podle něj mladí lékaři získávají stáže v nemocnicích a studenti místa na středních školách. A na jeho základě funguje úspěšný výměnný systém usnadňující transplantaci orgánů.

Zadruhé, ekonomie se často definuje jako věda o rozdělování vzácných zdrojů. A který zdroj je nám vzácnější než partner, s kterým se rozhodneme putovat životem?