Investování na burze často vnímáme jako poker – velkou roli hraje náhoda, ale dlouhodobý úspěch záleží na umění či talentu hráče. Kdo chce vydělat peníze, musí být lepší než ostatní. Je to ale skutečně tak?

Umíte přechytračit trh?

Máte něco našetřeno a chcete své peníze zhodnotit na burze. Tak, jako hráč pokeru potřebuje co nejlépe odhadnout, zda drží lepší karty než jeho protihráči, vy potřebujete informace o tom, jak se bude chovat trh. Jak je získáte?

Můžete se podívat, co v televizi, v novinách či na internetu říkají analytici. Poroste zlato? Bude nový iPhone trhák nebo zklamání? Stojí ale za to, nejdříve se na chvíli zamyslet. Stovky či tisíce investorů neustále sledují všechno, co souvisí s cenou zlata či akciemi firmy Apple. Když se objeví zpráva naznačující, že ceny porostou, okamžitě nakupují, dokud cena plně neodráží novou informaci. Ta je tak pro investování zcela k ničemu dříve, než si pan analytik stihne uvázat kravatu. A ve chvíli, kdy dojede do studia, přednese svou analýzu a televize ji odvysílá, jedinné peníze, které informace někomu vydělá, je jeho honorář. Ne že by analýzy v médiích byly podvod. Uspokojují naši odvěkou touhu po vysvětleních světa kolem nás. Dříve pan farář, dnes pan analytik. Rozhodně ale nejsou návod k investování.

Druhá možnost je sledovat grafy s vývojem trhu a řídit se pravidly typu „když cena po dlouhém klesání začne růst, většinou po půl dni přijde ještě malý propad, než se růst opravdu rozjede“. Opravdu? Standardní poučka z analýzy finančních časových řad říká, že minulý vývoj ceny poskytuje pramalou informaci o tom, zda cena poroste nebo bude klesat. A není se čemu divit. Představte si, že někdo opravdu vypozoruje podobné pravidlo, jako to výše popsané. Co udělá? Začne podle něj nakupovat a prodávat, tím ovlivní cenu a pravidlo v tu ránu přestane platit. Možná předtím stihne na svém nápadu vydělat. Podobná pravidla ale hledají dennodenně tisíce chytrých lidí. Opravdu si myslíte, že zrovna vy vypozorujete něco, co oni přehlédli?

(Ne)důvěřujte expertům

Investoři amatéři to zkrátka mají těžké. Nezbývá, než své peníze svěřit fondům, kde je budou spravovat profesionálové. Ti finančním trhům rozumí, neustále sledují nové informace a okamžitě je vyhodnocují.

Opravdu?

Studie opakovaně ukazují, že investiční fondy, kde profesionální makléři aktivně nakupují a prodávají akcie či dluhopisy podle svých odhadů budoucího vývoje trhu, ve velké většině nemají lepší výsledky, než kdybyste jednoduše drželi stejný podíl ve všech akciích či dluhopisech daného trhu. A když započtete jejich provize (řádově 1% investovaných prostředků), mají výnosy dokonce horší.

Index S&P 500 zachycuje vývoj cen akcií 500 největších společností obchodovaných na amerických akciových trzích. Podle nedávné studie společnosti Standard & Poor’s, tři čtvrtiny aktivně spravovaných fondů investujících do těchto společností měly za posledních 5 let nižší výnosy než tento index. U některých jiných indexů za trhem zaostalo více než 90% fondů!

Vždy se najdou fondy, které jsou úspěšné. Jednou ale mají štěstí ty, podruhé zase ony. Z minulých výsledků těžko předpovíte, který fond bude úspěšný v budoucnosti.

Pokud přesto trváte na tom, že podle něčího odhadu budete nakupovat či prodávat na burze , pořiďte si kočku. To, zda překročí práh nejdříve pravou či levou tlapkou, je v průměru stejně dobrá předpověď jako odhady expertů. Kočka je ale proti expertům podstatně levnější a navíc se nechá pohladit na klíně, když se vám na trhu zrovna nedaří.

Investování jako výherní automat

Zatím jen kritizuji. Znamená to, že byste se měli burze vyhnout? Ne. Nevnímejte ji ale jako poker, ale spíše jako výherní automat. Tím ovšem nemyslím mašiny, které v českých hospodách ničí lidské životy a měly by se správně nazývat „proherní automaty“. Výherním automatem myslím přístroj, kam když budete házet mince, podle nálady štěstěny budete někdy vyhrávat, někdy prohrávat, ale v dlouhém období zjistíte, že vyhráváte více než prohráváte.

Pokud o investování začnete přemýšlet jako o hře na takovém výherním automatu, rozumná strategie se stává celkem zřejmou. Zaprvé, neplaťte někomu za to, že podle složitých matematických algoritmů bude vhazovat střídavě pěti-, deseti- a dvacetikoruny a expertním způsobem bude tahat za páku. Zadruhé, buďte trpěliví. V dlouhém období více vyhrajete než prohrajete, ale v krátkém období je štěstěna vrtkavá. Průměrný roční výnos z 25-leté investice do zmíněného indexu S&P 500 nikdy v historii nebyl nižší než 9%. Meziročně index ale zažil už i narůst či pokles o 37%. Zatřetí, házejte mince do automatu postupně a po malých částkách, ať neprohrajete všechno dříve, než ono „dlouhé období“ nastane. A začtvrté, hrejte na více automatech současně pro případ, že by se některý porouchal. Třeba na jednom americké výroby, jednom „made in China“ a jednom experimentálním „made in Africa“.

Jak vypadají takové výherní automaty v praxi? Říká se jim „pasivně spravované fondy“. Nesnaží se nikoho přechytračit. Pouze co možná nejvěrněji kopírují celkový vývoj daného trhu, s minimálními náklady a provizemi.

Přeji při investování hodně ... pokory a trpělivosti.