Byl to vlastně skvělý nápad. Bodrý chasník, který potřebuje peníze, protože se právě vyčerpal nákupem krav a banka mu další částku nepůjčí, dostane ještě šanci. Třeba od stejně bodrého chlapíka "v kvádru", který má náhodou peněz dost, ale neví, kam s nimi, když úroky jsou tak nízké a příležitostí tak málo.

On-line přímé půjčky jsou založené na myšlence, že lidé neradi dluží jinému člověku. Kupodivu to, že je celá lidská existence odvozena od vzájemného obelhávání (takzvané společenské lži), nikoho nepřesvědčilo o tom, že ani tady asi nebude pravdomluvnost tím nejdůležitějším. Stejně jako snaha dodržovat pravidla.

Přesto se takzvané P2P (peer-to-peer) půjčky, kdy si přes webového zprostředkovatele lidé půjčují navzájem, staly nejrychleji rostoucím odvětvím současného finančního trhu.

Podle agentury Bloomberg loni objem zprostředkovaných půjček dosáhl 77 miliard dolarů, o rok dřív to bylo 41,4 miliardy, v roce 2013 17,9 miliardy dolarů a konečně v roce 2012 to bylo necelých pět miliard. Ve světě podle agentury DPA nyní působí více než pět tisíc finančnětechnologických firem, které tvrdí, že dokážou nahradit bankéře a banky, snížit náklady a vyjít vstříc investorům i spotřebitelům.

A někdy se jim to daří. Bankovní sektor je nyní přeregulovaný. Banky sice mají k dispozici levné peníze, ale mají mizivou šanci je zhodnotit, protože musí hledat co nejbezpečnější investice, což nezajištěné spotřebitelské úvěry vždy nejsou.

Vedle bank je ale na světě také spousta dalších investorů, kteří v prostředí nízkých úrokových sazeb nemají kam investovat peníze. Roční výnos kolem sedmi procent, který nabízí investice do společností zprostředkujících on-line přímé úvěry, pak vypadá jako sen, který se stal realitou.

Jenže sen se mění v noční můru. V případě společností, jež nabízejí půjčky přes internet, k tomu evidentně ve světě dochází právě teď.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se